Deze Poolse variëteit bloeit bijzonder vroeg en groeit fors opgaand. De bessen zijn aangenaam zoet-zuur van smaak. Ze rijpen vanaf half mei.
Honingbessen komen van nature zeer noordelijk voor en zijn dus ook uitstekend winterhard. Voor een goede bestuiving is het aan te raden een aantal verschillende rassen bij elkaar te planten. 'Zojka' kan het wat dat betreft goed vinden met 'Wojtek'.
Had ik al verteld hoe gezond ze zijn? Ze bevatten meer vitamine C dan sinaasappels, zijn kijk aan kalium, ijzer en fosfor en zijn zo energierijk als druiven.
Twee tot 5 kg per struik zoetzure vruchten met een bittertje oogst je de komende dertig jaar per struik eind mei, begin juni.
Meerdere rassen bij elkaar geeft meer opbrengst.
'Altai' is een extreem winterharde Slowaakse variëteit.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
Plant je hem niet voor jezelf, doe het dan voor het insectenevenwicht in je tuin. Met name hommels en motten komen op de geur af. De rode bessen worden door zangvogels gegeten.
Deze bescheiden schoonheid bloeit eindeloos en geurt heerlijk bovendien.
Je mag haar in het voorjaar tot 50 cm diep terugknippen. Hinderende takken mag je elk moment wegknippen.
Deze kruising in 1920 gevonden in
Darmstadt van Lonicera fragrantissima met Lonicera standishii is compacter en lager dan de best forse fragrantissima. De geur is mogelijk nog iets intenser. Verder lijken ze sterk op elkaar.
Ze maakt een struik met doorgebogen vervellende, vriendelijk lichtbruine takken en donkergroen blad.
Als het meezit maakt ze in de zomer donkerrode bessen.
Gelukkig makend contrast van dubbel diep rood met zuiver zilver bij deze bijzondere plant gevonden in de kwekerijtuin van Christine Stott in Buckinghamshire.
Een spectaculaire verbetering van wat tot nu toe vanwege de foute kleur wat 'gewoontjes' werd gevonden.
Ze leven niet bijzonder lang tenzij je ze om de paar jaar verjongt door ze te delen.
Ze bloeit zo geweldig lang omdat ze vrijwel geen zaad maakt.
De wondervrucht die volgens sommigen het eeuwige leven dichterbij brengt terwijl anderen wijzen op gifstoffen als atropine die bij de plantenfamilie (aardappel, tomaat) horen. Vast staat dat tussen al dat 'gif' heel veel gezonde vitamines schuil gaan en dat gif met mate ook heel gezond is.
Afkomstig uit China, warmte minnend. Ze groeit verwilderd in onze duinen. Gedoornde struik met smal zilver blad.
De vruchten zijn goed te drogen en lekker in salade.
Een extra zoete, snelgroeiende selectie van deze wondervrucht.
De bessen hebben normaal een bittertje. Dat wordt bij deze selectie gemaskeerd door de extra zoete smaak.
Ze groeien sterk opgaan en vertakken weinig.
Overweeg ze daarom aan te binden. Snoeie om vertakking te stimuleren mag ook.
Oranjerode tomaat van flinke afmeting, recordvruchten wegen dicht naar de 1 kg.
De doorgesneden vruchten lijken op de binnenkant van een ananasvrucht.
Het vruchtvlees is zeer sappig, vlezig en zoet, vrijwel zonder zaadjes. Kweek ze onder een afdak of in de kas.
Zeer zoet en erg nat.
Deze struikvormige tomaat hoeft niet te worden gediefd.
Ze maakt een kans in de buitenteelt, als het kan onder een afdakje.
Ze is resitent tegen Fusarium en Verticillium.
De vruchtjes van 20 tot 25 gram zijn heerlijk zoet.
Alweer een zwarte en niet voor niets, want het zijn misschien wel de lekkerste. Dit zou zelfs de aller lekkerste zwarte zijn. Je ziet het al aan de groene zweem rond de steeltjes, dat duidt op aromatische zoete smaak. Typisch voor zwarte tomaten.
Deze rijpt vroeg, maar zet ze toch liefst in de kas.
Dit ras is in Rusland gevonden
Die donkerrode, bijna zwarte rassen zijn meestal de zoetste en vaak ook erg aromatisch.
Deze paart die prima smaak aan een handzaam bijna kerstomaten formaat.
Makkelijk rijpend, barstvrij en betrouwbaar.
Heerlijk en handzaam.
Een oud, Siberisch ras met prachtig, diep kastanjebruinrode vruchten. De opbrengst van de iets pruimvormige vruchten is hoog.
En de smaak...: glad, fris, ietsjes zout.
Hoog groeiend soort. Houdt er rekening mee dat je het aanbindtouw tegen het einde van de teelt misschien een beetje wil vieren.
Voor een prinselijke salade.
Ook dit is een zogenaamde 'bicolor' van Brad Gates (Wild Boar Farms, USA. 2016).
De hartvormige vruchten wegen ongeveer 150 gram en hebben een zoete fruitige smaak.
Ze heeft een sappige biefstukstructuur.
De geel-oranje-rood gestreepte vruchten van deze pruim-kerstomaat zijn ongeveer 5 cm lang en hebben een gewicht van 20-25 gram.
Dit type tomaat is vrij nieuw en heet in keukentermen 'Julienne tomaat' omdat je er reepjes van kunt snijden 'a la Julienne'.
De smaak heeft een vleugje ananas (niet mijn ding behalve als het om tomaten gaat) en dat heerlijke zoetzuur van goede tomaten.
Kerstomaatjes laten zich net zo makkelijk telen als eten.
Een verbetering van het oude ras 'Brandywine'.
De smaak nog even goed, maar ze is wat ziekte resistenter en geeft meer opbrengst.
Zoet en aromatisch.
Een historisch ras van de wederdopers uit 1885, genoemd naar de Brandywine-rivier in Pennsylvania. De vruchten zijn klaar voor de oogst als ze oranje-groen gestreept zijn en rijpen na tot donker-rozerode kleur. Een vleestomaat van wel 350-450 g met een zeer aparte "hemelse" smaak. Op tijd blad plukken en dieven om ziekten te voorkomen, teelt in de kas geeft de beste resultaten.
De originele 'Brandywine' was eind 19e eeuw een doorbraak. Zulke grote tomaten hadden ze nog nooit gezien.
Het is een typische vleestomaat met een milde smaak.
Heerlijke kleine, zeer zoete groen gestreepte mini tomaatjes van 20 tot 25 gram.
Kerstomaten staan het dichtst bij wilde tomatensoorten en zijn daardoor ook minder ziektegevoelig.
Bovendien is het voor de plant makkelijker te behappen kleine vruchtjes te maken en te laten rijpen dan steeds grote zware vruchten te moeten onderhouden.
Veel makkelijker dus dan vleestomaten.
Een roze reus met stevig vlees en weinig zaad.
Rijp in 80 dagen.
Zeer productief met vruchten tot een kilo.
Vol smaak en aroma. Geweldig voor salade.
Voor de kas.
Kostelijk, zeer sappig en een beetje vreemd voor een kooktomaat; plat van vorm.
Geschikt voor inkoken en salade.
Een van onze favorieten voor sausen.
Diep rood glanzend en gelobt.
Net pompoentjes, maar dan veel lekkerder.
'Flin Flon' is gevonden bij een oude tuinier in een klein dorp op de grens tussen Saskatchewan en Manitoba, Canada. Deze tomaat is nog zo zeldzaam dat zelfs de bewoners daar er nog niet van hebben gehoord.
Ze heeft aardappelblad, vruchten van ongeveer een halve kilo met roze vruchtvlees en een zoete smaak.
Een oud ras met een bijna vergeten smaak: het vruchtvlees is zacht als een perzik, sappig en heerlijk zoet.
De ervaringen met buitenteelt zijn redelijk tot goed. Behoorlijk phytophtora-ongevoelig en regenbestendig. Serieus verregende zomers trekt uiteraard ook deze tomaat niet.
What you see is what you get.
Lekker handtomaatje met een donzig perzikhuidje.
Heerlijk zoete, glimmende, hartvormige tomaatjes ter grootte van een aardbei.
Perfecte verhouding tussen zoet en zuur, sappig en een dun schilletje, precies zoals het hoort te zijn.
Liefdesappeltjes.
Heerlijke snoeptomaatjes ter grootte van een olijf met een gewicht van ongeveer 12 gram.
Ze maakt al vrij vroeg trossen met tot 50 vruchten en ze blijven maar komen. Genoeg voor een dagelijkse salade.
Kerstomaten zijn als half wilde soorten over het algemeen gezond en maken daarom ook een redelijke kans in de buitenteelt.
Deze druif is subliem van smaak.
Een toevallige mutant van de Russische geel-roodgestreepte tomaat 'Copia'.
De grote vruchten (400 gram) zijn fantastisch van kleur: oranjerood met groene en gele strepen. De klimmende planten rijpen tamelijk vroeg.
De smaak is zeer goed, na een zonnige zomer nog intensiever zelfs.
Deze variant op de eveneens groene 'Green Docters' is nog zeer zeldzaam.
Het zijn kleine tomaten net iets groter dan een kerstomaat. Ze zijn groen van binnen en van buiten. Dat maakt ze de groenste van allemaal.
Het is een goed dragend ras met volle trossen. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk los laat.
'Just what the doctor ordered.'
Volledig rijp nog steeds groen maar zeer zoet en kruidig van smaak.
Je voelt vanzelf wanneer ze rijp zijn.
Weinig water en stevig vlees. Vruchten 300 tot 500 gram (soms meer).
Een nieuwe variëteit kerstomaat met vrij grote vruchten, ongeveer 2,5 cm in diameter. De kleur is bij volrijpe exemplaren geel-groen en de binnenzijde is grasgroen.
De plant is klein en struikvormig (zelftoppend). Kan dus in een grote pot.
Smaakt verrukkelijk.
Zeer zoet.
Nog meer suikers dan 'Sungold' en ook minder gevoelig voor barsten heeft deze lange trostomaat.
Zeer zoet, met een vleugje honing als nasmaak.
Redelijk resistent en productief ras.
Beste opbrengst in een kas, maar ook kansrijk in de buitenteelt.
Deze oranje met indigo kleurige vleestomaat is en kruising van 'Beauty King' x 'OSU Blue'.
Van die laatste komt de gezonde antioxidant anthocyaan wat zorgt voor de blauwe bovenkant.
Het vruchtvlees is oranje, de vruchten zijn relatief klein voor een vleestomaat.
De smaak is zoet fruitig en aromatisch, met dank aan 'Beauty King'.
Een zeer productief traditioneel Duits aardappelblad-ras zonder fratsen.
De smaak komt in de buurt van een vleestomaat, relatief mild dus.
Golfbal-grote vruchten.
Een vrij kleine tomaat, formaat pingpongbal. De kleur is bijzonder: bruinrood met een blauwe gloed.
Geef ze een beschutte plek, door de enorme groeikracht is de plant langs een muur goed te leiden
In de kas nemen ze veel ruimte in. De smaak is sappig en zoet, de dunne schil maakt het een gemakkelijke 2-happer.
Fijn aromatisch en zeer zoet, donkerbruin tot zwart, groot, midden vroeg, productief.
Oude Oekraïense variëteit.
Niet te nat en niet te droog. Zowel voor salade als, hoewel dat erg verwennen is, om in te koken.
Een van onze allergrootste favorieten.
Heerlijk. Dit is mijn tomaat!
Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
Kerstomaten zijn makkelijker te telen dan grootvruchtige. Ze kunnen beter tegen de kou en rijpen sneller. Daarom zijn ze ook kansrijker in de buitenteelt.
Deze maakt 6 tot 8 dieprode, vlezige vruchten per tros met een gewicht van ongeveer 25 gram.
Leg je die trosjes wel eens met wat olijfolie en zout onder de gril?
De grote vruchten van dit traditionele Italiaanse ras zijn goed vlezig, hebben weinig zaden en zijn zeer rijk van smaak.
Wij zien dat aan het groenkraagje bij de steeltjes. Dat is er bij moderne rassen uitgekweekt omdat ze daardoor onrijp lijken. en dat gaat juist ten koste van de smaak. (Er is een genetisch verband tussen de groene kraagjes en smaak.)
Vleestomaten zijn minder geschikt voor de buitenteelt.
Dit is wat ze in Rome op de kaart zetten.
Deze wordt chocolade bruin tot bijna zwart als ze rijp is.
De smaak is excellent, bijna honingwijn.
Ook geschikt voor buitenteelt.
Vruchten ± 70 gram, ongeveer 6 cm doorsnede.
Enorme trossen zeer zoete kleine rode vruchtjes.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Rode, langwerpige vruchten, vooral voor sappen, sauzen of drogen. De teelt in de kas geeft de beste resultaten, maar onder een (verplaatsbaar) afdakje is buiten ook een gezonde teelt mogelijk.
Droog vlees, zeer geschikt om in te koken tot tomatensaus.
Een klassieker, de ultieme saustomaat.
Als je zelf tomatensaus wil maken, dan moet je deze hebben.
Ze is zoet, gezond en geeft een goede opbrengst.
We laten ze op een laag pitje langzaam smelten in olijfolie. Ntuurlijk mag je ze ook rauw eten.
Oorspronkelijk uit Peru, maar in de 18e eeuw verhuisd naar Napels waar ze in de vruchtbare vulkanische aarde van San Marzano terecht kwam.
Groen rijpende tomaten zijn vaak uitstekend van smaak. Deze is een fenomeen wat dat betreft. Ervaringsdeskundigen noemen het de beste ooit.
Ze is sappig, fris en zoet. Heerlijk in sla of op een boterham. Meer dan wat olijfolie en zout heeft ze niet nodig.
Ze is bovendien weinig eisend wat groeiomstandigheden betreft. Ze blijft lang gezond. Mocht wel iets productiever zijn.
De onderkant wordt mosterd-kleurig als ze rijp is, het vlees blijft groen.
Bijzonder en opmerkelijk vanwege haar gestreepte velletje, deze kruising van Antique Roman met Banana Legs gevonden door John Swenson maar bovendien een goed presterend en smaakvol ras.
Ze heeft een goede vlezige textuur en weinig sap, ideaal voor inkoken tot saus of soep. Maar haar zoete smaak en stevige vlees doen het ook uitstekend in salade.
Ze produceert lang en veel zonder te barsten.
Een grote roze vleestomaat met vrucht van een halve kilo uit Noorwegen.
Ze rijpt begrijpelijkerwijs vrij laat en ik zou ze niet buiten proberen te telen.
Ze heeft een zeer volle aangename zoete smaak.
Ze noordelijke versie van 'Coeur de Boeuf'.
Dit is waar mama's en conservenfabrieken de pastasaus van maken, in ons geval de papa, maar dat terzijde. Ketchup en soep kan natuurlijk ook en rauw op je boterham of in salade zijn ze net zo geweldig.
Deze zoete aromatische tomaat is een kruising tussen een roma- en een vleestomaat.
Ze is minder geschikt voor de buitenteelt.
Een reuzenroma voor je sauzen.
Supersweet is een zeer zoet professioneel ras met lange, soms vertakkende volle trossen 2 cm grote tomaatjes. Ze is ziektebestendig en zeer productief.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Kampioen tijgervel tomaat.
Oranje met gele en groene strepen.
Fris, sappig en aromatisch.
Oorspronkelijk uit Rusland.
Vruchten ongeveer 5 cm doorsnee.
Goed smakende vrucht: rood met helder geeloranje lengte strepen: net een tijgervel.
Iets minder gestreept dan 'Tiger'.
Net zo lekker.
Dit is een recente introductie van tomaten veredelaar Tom Wagner.
De prachtige donkere vruchten zijn groen van binnen. Ze worden ongeveer 8 cm en wegen 50 tot 90 gram.
De smaak is aangenaam zoet-zuur.
Althans, dat wordt beloofd, want dit is een experiment. Waarschijnlijk onze laatste poging zo'n prachtige 'blauwe' tomaat in ons sortiment op te nemen. Mogelijk voor de sier, niet voor de smaak.
Klimmer met trossen van 2 - 5 stuks.
Deze witte afgeplatte ronde geribde vleestomaten hebben een gewicht van 200 - 355 gram.
Goede tomatensmaak, wel vrij zuur.