Heerlijk zoete, glimmende, hartvormige tomaatjes ter grootte van een aardbei.
Perfecte verhouding tussen zoet en zuur, sappig en een dun schilletje, precies zoals het hoort te zijn.
Liefdesappeltjes.
Heerlijke snoeptomaatjes ter grootte van een olijf met een gewicht van ongeveer 12 gram.
Ze maakt al vrij vroeg trossen met tot 50 vruchten en ze blijven maar komen. Genoeg voor een dagelijkse salade.
Kerstomaten zijn als half wilde soorten over het algemeen gezond en maken daarom ook een redelijke kans in de buitenteelt.
Deze druif is subliem van smaak.
Een toevallige mutant van de Russische geel-roodgestreepte tomaat 'Copia'.
De grote vruchten (400 gram) zijn fantastisch van kleur: oranjerood met groene en gele strepen. De klimmende planten rijpen tamelijk vroeg.
De smaak is zeer goed, na een zonnige zomer nog intensiever zelfs.
Deze variant op de eveneens groene 'Green Docters' is nog zeer zeldzaam.
Het zijn kleine tomaten net iets groter dan een kerstomaat. Ze zijn groen van binnen en van buiten. Dat maakt ze de groenste van allemaal.
Het is een goed dragend ras met volle trossen. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk los laat.
'Just what the doctor ordered.'
Volledig rijp nog steeds groen maar zeer zoet en kruidig van smaak.
Je voelt vanzelf wanneer ze rijp zijn.
Weinig water en stevig vlees. Vruchten 300 tot 500 gram (soms meer).
Een nieuwe variëteit kerstomaat met vrij grote vruchten, ongeveer 2,5 cm in diameter. De kleur is bij volrijpe exemplaren geel-groen en de binnenzijde is grasgroen.
De plant is klein en struikvormig (zelftoppend). Kan dus in een grote pot.
Smaakt verrukkelijk.
Zeer zoet.
Nog meer suikers dan 'Sungold' en ook minder gevoelig voor barsten heeft deze lange trostomaat.
Zeer zoet, met een vleugje honing als nasmaak.
Redelijk resistent en productief ras.
Beste opbrengst in een kas, maar ook kansrijk in de buitenteelt.
Deze oranje met indigo kleurige vleestomaat is en kruising van 'Beauty King' x 'OSU Blue'.
Van die laatste komt de gezonde antioxidant anthocyaan wat zorgt voor de blauwe bovenkant.
Het vruchtvlees is oranje, de vruchten zijn relatief klein voor een vleestomaat.
De smaak is zoet fruitig en aromatisch, met dank aan 'Beauty King'.
Een zeer productief traditioneel Duits aardappelblad-ras zonder fratsen.
De smaak komt in de buurt van een vleestomaat, relatief mild dus.
Golfbal-grote vruchten.
Een vrij kleine tomaat, formaat pingpongbal. De kleur is bijzonder: bruinrood met een blauwe gloed.
Geef ze een beschutte plek, door de enorme groeikracht is de plant langs een muur goed te leiden
In de kas nemen ze veel ruimte in. De smaak is sappig en zoet, de dunne schil maakt het een gemakkelijke 2-happer.
Fijn aromatisch en zeer zoet, donkerbruin tot zwart, groot, midden vroeg, productief.
Oude Oekraïense variëteit.
Niet te nat en niet te droog. Zowel voor salade als, hoewel dat erg verwennen is, om in te koken.
Een van onze allergrootste favorieten.
Heerlijk. Dit is mijn tomaat!
Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
Kerstomaten zijn makkelijker te telen dan grootvruchtige. Ze kunnen beter tegen de kou en rijpen sneller. Daarom zijn ze ook kansrijker in de buitenteelt.
Deze maakt 6 tot 8 dieprode, vlezige vruchten per tros met een gewicht van ongeveer 25 gram.
Leg je die trosjes wel eens met wat olijfolie en zout onder de gril?
De grote vruchten van dit traditionele Italiaanse ras zijn goed vlezig, hebben weinig zaden en zijn zeer rijk van smaak.
Wij zien dat aan het groenkraagje bij de steeltjes. Dat is er bij moderne rassen uitgekweekt omdat ze daardoor onrijp lijken. en dat gaat juist ten koste van de smaak. (Er is een genetisch verband tussen de groene kraagjes en smaak.)
Vleestomaten zijn minder geschikt voor de buitenteelt.
Dit is wat ze in Rome op de kaart zetten.
Deze wordt chocolade bruin tot bijna zwart als ze rijp is.
De smaak is excellent, bijna honingwijn.
Ook geschikt voor buitenteelt.
Vruchten ± 70 gram, ongeveer 6 cm doorsnede.
Enorme trossen zeer zoete kleine rode vruchtjes.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Rode, langwerpige vruchten, vooral voor sappen, sauzen of drogen. De teelt in de kas geeft de beste resultaten, maar onder een (verplaatsbaar) afdakje is buiten ook een gezonde teelt mogelijk.
Droog vlees, zeer geschikt om in te koken tot tomatensaus.
Een klassieker, de ultieme saustomaat.
Als je zelf tomatensaus wil maken, dan moet je deze hebben.
Ze is zoet, gezond en geeft een goede opbrengst.
We laten ze op een laag pitje langzaam smelten in olijfolie. Ntuurlijk mag je ze ook rauw eten.
Oorspronkelijk uit Peru, maar in de 18e eeuw verhuisd naar Napels waar ze in de vruchtbare vulkanische aarde van San Marzano terecht kwam.
Groen rijpende tomaten zijn vaak uitstekend van smaak. Deze is een fenomeen wat dat betreft. Ervaringsdeskundigen noemen het de beste ooit.
Ze is sappig, fris en zoet. Heerlijk in sla of op een boterham. Meer dan wat olijfolie en zout heeft ze niet nodig.
Ze is bovendien weinig eisend wat groeiomstandigheden betreft. Ze blijft lang gezond. Mocht wel iets productiever zijn.
De onderkant wordt mosterd-kleurig als ze rijp is, het vlees blijft groen.
Bijzonder en opmerkelijk vanwege haar gestreepte velletje, deze kruising van Antique Roman met Banana Legs gevonden door John Swenson maar bovendien een goed presterend en smaakvol ras.
Ze heeft een goede vlezige textuur en weinig sap, ideaal voor inkoken tot saus of soep. Maar haar zoete smaak en stevige vlees doen het ook uitstekend in salade.
Ze produceert lang en veel zonder te barsten.
Een grote roze vleestomaat met vrucht van een halve kilo uit Noorwegen.
Ze rijpt begrijpelijkerwijs vrij laat en ik zou ze niet buiten proberen te telen.
Ze heeft een zeer volle aangename zoete smaak.
Ze noordelijke versie van 'Coeur de Boeuf'.
Dit is waar mama's en conservenfabrieken de pastasaus van maken, in ons geval de papa, maar dat terzijde. Ketchup en soep kan natuurlijk ook en rauw op je boterham of in salade zijn ze net zo geweldig.
Deze zoete aromatische tomaat is een kruising tussen een roma- en een vleestomaat.
Ze is minder geschikt voor de buitenteelt.
Een reuzenroma voor je sauzen.
Supersweet is een zeer zoet professioneel ras met lange, soms vertakkende volle trossen 2 cm grote tomaatjes. Ze is ziektebestendig en zeer productief.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Kampioen tijgervel tomaat.
Oranje met gele en groene strepen.
Fris, sappig en aromatisch.
Oorspronkelijk uit Rusland.
Vruchten ongeveer 5 cm doorsnee.
Goed smakende vrucht: rood met helder geeloranje lengte strepen: net een tijgervel.
Iets minder gestreept dan 'Tiger'.
Net zo lekker.