Zoete aardappel is een tropisch gewas, de knollen moeten binnen worden overwinterd.
In bloei komen ze bij ons niet. We vinden ze vooral leuk in pot vanwege hun blad samen met andere bladplanten zoals Pennisetum x advena 'Rubrum'.
Ze gaan heerlijk overhangen en produceren een bladwaterval en als het meezit ook nog een eetbare knol.
De knol van deze amusant sierlijke potwoekeraar ontleend haar zoetheid aan inuline. De zelfde suiker al we in aardpeer aantreffen. Inuline wordt snel afgebroken, is niet dik makend en verdraaglijk voor suikerpatiënten.
En dat bronzen blad? Heel aardig toch in pot.
'Broadview' is al op jonge leeftijd vruchtbaar en maakt veel kort vruchtlot waardoor de boom een volle bolle kroon vormt en ook compacter blijft. Ze is zelfbestuivend (apomictisch) en geeft veel, goed smakende, langwerpige, vrij grote noten. ' Een ander ras in de buurt kan zorgen voor nog betere opbrengst. 'Broadview' is ziekte resistent en een van de beste rassen.
Gezaaid omstreeks 1919 in Canada uit een partij noten uit Odessa.
'Buccaneer' is een sterke groeier met lange opgaande takken en daardoor wat later vruchtbaar. De kenmerkende tot 6 cm grote ronde vruchten zijn zeer aromatisch, ze rijpen vanaf eind september.
'Buccaneer' is zelfbestuivend en een goede bron van stuifmeel voor andere rassen. Een ander ras, zoals 'Broadview' binnen 100 meter zorgt voor een nog grotere opbrengst.
Walnoten bevatten veel gezonde omega-3 vetten.
De echte laurier, iedereen kent deze mooie statige wintergroene struik. Voor zware, traag garende mediterrane schotels en goulash. Drogen voor gebruik is natuurlijk onzinnig. Je kunt jaarrond vers oogsten.
Op een beschutte plaats voor een warme muur winterhard. Doe er eventueel even een doek over bij strenge vorst.
De uiteindelijk hoogte kun je zelf bepalen met je snoeischaar.
Laurier staat bij ons al vele jaren in de volle grond voor een zuidmuur.
Ik gebruik zomer en winter veel verse laurier in de keuken. De eerste jaren kon ik de struik zo in vorm houden. Had ik maar 'Littke Ragu' geplant, want die blijft compact en streeft er niet naar 6 meter hoog te worden. Je kunt maar zoveel bossen verse laurier aan je vrienden meegeven. Ook deze dwergvorm zal uiteindelijk de hele straat van heerlijke verse laurier voorzien.
Kan natuurlijk ook in pot.
'Borealis' is een kruising van 'Kiev #8' x 'Tomichka' gemaakt door de Universiteit van Saskatchewan.
Het is een vroeg, gezond en vitaal ras. De 1,5 cm grote geblokte vruchten rijpen vanaf begin juni. Van een volwassen plant haal je in 2 weken zo'n 2 kg oogst.
Ze is niet goed zelfbestuivend, combineren met een of meerdere andere rassen is daarom nodig.
Iets later rijp (tegelijk met aardbeien) dan 'Atut' waar dit een goede bestuiver voor is.
In de rij planten op 1m afstand of vrijstaand. Plant liefst een paar verschillende rassen.
De smaak lijkt op die van bramen met wat bosbessen en kiwi. Een volwassen struik geeft tot 3 kg bessen soms meer. Geweldig ook voor wijn.
Bevroren bessen smelten heerlijk op je tong.
Bessenijstruikjes.
Deze Poolse variëteit bloeit bijzonder vroeg en groeit fors opgaand. De bessen zijn aangenaam zoet-zuur van smaak. Ze rijpen vanaf half mei.
Honingbessen komen van nature zeer noordelijk voor en zijn dus ook uitstekend winterhard. Voor een goede bestuiving is het aan te raden een aantal verschillende rassen bij elkaar te planten. 'Zojka' kan het wat dat betreft goed vinden met 'Wojtek'.
Had ik al verteld hoe gezond ze zijn? Ze bevatten meer vitamine C dan sinaasappels, zijn kijk aan kalium, ijzer en fosfor en zijn zo energierijk als druiven.
Twee tot 5 kg per struik zoetzure vruchten met een bittertje oogst je de komende dertig jaar per struik eind mei, begin juni.
Meerdere rassen bij elkaar geeft meer opbrengst.
'Altai' is een extreem winterharde Slowaakse variëteit.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
De wondervrucht die volgens sommigen het eeuwige leven dichterbij brengt terwijl anderen wijzen op gifstoffen als atropine die bij de plantenfamilie (aardappel, tomaat) horen. Vast staat dat tussen al dat 'gif' heel veel gezonde vitamines schuil gaan en dat gif met mate ook heel gezond is.
Afkomstig uit China, warmte minnend. Ze groeit verwilderd in onze duinen. Gedoornde struik met smal zilver blad.
De vruchten zijn goed te drogen en lekker in salade.
Een extra zoete, snelgroeiende selectie van deze wondervrucht.
De bessen hebben normaal een bittertje. Dat wordt bij deze selectie gemaskeerd door de extra zoete smaak.
Ze groeien sterk opgaan en vertakken weinig.
Overweeg ze daarom aan te binden. Snoeie om vertakking te stimuleren mag ook.
Oranjerode tomaat van flinke afmeting, recordvruchten wegen dicht naar de 1 kg.
De doorgesneden vruchten lijken op de binnenkant van een ananasvrucht.
Het vruchtvlees is zeer sappig, vlezig en zoet, vrijwel zonder zaadjes. Kweek ze onder een afdak of in de kas.
Zeer zoet en erg nat.
Deze struikvormige tomaat hoeft niet te worden gediefd.
Ze maakt een kans in de buitenteelt, als het kan onder een afdakje.
Ze is resitent tegen Fusarium en Verticillium.
De vruchtjes van 20 tot 25 gram zijn heerlijk zoet.
Alweer een zwarte en niet voor niets, want het zijn misschien wel de lekkerste. Dit zou zelfs de aller lekkerste zwarte zijn. Je ziet het al aan de groene zweem rond de steeltjes, dat duidt op aromatische zoete smaak. Typisch voor zwarte tomaten.
Deze rijpt vroeg, maar zet ze toch liefst in de kas.
Dit ras is in Rusland gevonden
Die donkerrode, bijna zwarte rassen zijn meestal de zoetste en vaak ook erg aromatisch.
Deze paart die prima smaak aan een handzaam bijna kerstomaten formaat.
Makkelijk rijpend, barstvrij en betrouwbaar.
Heerlijk en handzaam.
Een oud, Siberisch ras met prachtig, diep kastanjebruinrode vruchten. De opbrengst van de iets pruimvormige vruchten is hoog.
En de smaak...: glad, fris, ietsjes zout.
Hoog groeiend soort. Houdt er rekening mee dat je het aanbindtouw tegen het einde van de teelt misschien een beetje wil vieren.
Voor een prinselijke salade.
Ook dit is een zogenaamde 'bicolor' van Brad Gates (Wild Boar Farms, USA. 2016).
De hartvormige vruchten wegen ongeveer 150 gram en hebben een zoete fruitige smaak.
Ze heeft een sappige biefstukstructuur.
De geel-oranje-rood gestreepte vruchten van deze pruim-kerstomaat zijn ongeveer 5 cm lang en hebben een gewicht van 20-25 gram.
Dit type tomaat is vrij nieuw en heet in keukentermen 'Julienne tomaat' omdat je er reepjes van kunt snijden 'a la Julienne'.
De smaak heeft een vleugje ananas (niet mijn ding behalve als het om tomaten gaat) en dat heerlijke zoetzuur van goede tomaten.
Kerstomaatjes laten zich net zo makkelijk telen als eten.
Een verbetering van het oude ras 'Brandywine'.
De smaak nog even goed, maar ze is wat ziekte resistenter en geeft meer opbrengst.
Zoet en aromatisch.
Een historisch ras van de wederdopers uit 1885, genoemd naar de Brandywine-rivier in Pennsylvania. De vruchten zijn klaar voor de oogst als ze oranje-groen gestreept zijn en rijpen na tot donker-rozerode kleur. Een vleestomaat van wel 350-450 g met een zeer aparte "hemelse" smaak. Op tijd blad plukken en dieven om ziekten te voorkomen, teelt in de kas geeft de beste resultaten.
De originele 'Brandywine' was eind 19e eeuw een doorbraak. Zulke grote tomaten hadden ze nog nooit gezien.
Het is een typische vleestomaat met een milde smaak.
Heerlijke kleine, zeer zoete groen gestreepte mini tomaatjes van 20 tot 25 gram.
Kerstomaten staan het dichtst bij wilde tomatensoorten en zijn daardoor ook minder ziektegevoelig.
Bovendien is het voor de plant makkelijker te behappen kleine vruchtjes te maken en te laten rijpen dan steeds grote zware vruchten te moeten onderhouden.
Veel makkelijker dus dan vleestomaten.
Een roze reus met stevig vlees en weinig zaad.
Rijp in 80 dagen.
Zeer productief met vruchten tot een kilo.
Vol smaak en aroma. Geweldig voor salade.
Voor de kas.