Nauw verwant aan broccoli, maar veel eleganter als plant. Het blauw-grijze blad heeft een zoete broccolismaak. De bloemscheutjes en het blad zijn eetbaar. Jong in salade, volwassen gestoofd of in een stamppotje.
In Toscane heet dit hutspotje "Ribollita" het is erg populair als Italiaanse winterkost.
Waarom eten we niet meer spitskool? Zo doodgewoon, maar met misschien wel de meest verfijnde smaak van alle kolen.
En ze laten zich ook nog heel makkelijk telen.
Plantafstand: 50 x 50 cm
Dit oude Duitse ras maakt enorme kolen
Sommigen werden in onze moestuin wel 4 kg.
Heerlijk mild van smaak en ook goed geschikt voor het maken van zuurkool.
Planten in het voorjaar geeft oogst tot november.
Plantafstand: 40 x 40 cm
Deze kleine rode spitskooltjes hebben een zeer milde smaak en zijn daarom extra geschikt voor salade.
Het formaat nodigt ook uit voor culinaire experimenten zoals grillen.
Plantafstand: 40 x 40 cm
Dit professionele ras verdraagt warmte goed en kan daarom ook in de zomer worden geteelt voor oogst in juni / juli. Door de warmte vormen bloemenkolen soms geen vaste krop. Ze rijpt in 68 dagen, dus snel en vormt uniforme iets platte kolen die redelijk zelfdekkend zijn. (Als de krop begint te rijpen dek je deze af door een blad naar binnen te buigentot de nerf breekt.)
plantafstand: 75 x 55 cm