De smaak van deze Siberische bessen is vergelijkbaar met die van Amerikaanse bosbes met een honing nasmaak en een bittertje, ze bevatten veel vitamine C en andere antioxidanten. De zaden vallen niet op als je ze eet.
De struik wordt 120 tot 150 cm hoog en is ook zeer geschikt als eetbare haag.
Voor elke grond, liefst in de zon en met veel organisch materiaal.
Deze Poolse variëteit bloeit bijzonder vroeg en groeit fors opgaand. De bessen zijn aangenaam zoet-zuur van smaak. Ze rijpen vanaf half mei.
Honingbessen komen van nature zeer noordelijk voor en zijn dus ook uitstekend winterhard. Voor een goede bestuiving is het aan te raden een aantal verschillende rassen bij elkaar te planten. 'Zojka' kan het wat dat betreft goed vinden met 'Wojtek'.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
Gelukkig makend contrast van dubbel diep rood met zuiver zilver bij deze bijzondere plant gevonden in de kwekerijtuin van Christine Stott in Buckinghamshire.
Een spectaculaire verbetering van wat tot nu toe vanwege de foute kleur wat 'gewoontjes' werd gevonden.
Ze leven niet bijzonder lang tenzij je ze om de paar jaar verjongt door ze te delen.
Ze bloeit zo geweldig lang omdat ze vrijwel geen zaad maakt.
De wondervrucht die volgens sommigen het eeuwige leven dichterbij brengt terwijl anderen wijzen op gifstoffen als atropine die bij de plantenfamilie (aardappel, tomaat) horen. Vast staat dat tussen al dat 'gif' heel veel gezonde vitamines schuil gaan en dat gif met mate ook heel gezond is.
Afkomstig uit China, warmte minnend. Ze groeit verwilderd in onze duinen. Gedoornde struik met smal zilver blad.
De vruchten zijn goed te drogen en lekker in salade.
Deze tweekleurige oranje vleestomaat met purperen vlekken is een recente introductie van Brad Gates (USA). Het isd een kruising van 'Big Rainbow' met een van de nieuwe blauwe tomaten.
De vruchten worden 200 tot 500 gram. Ze zijn lang houdbaar en blijven ook aan de plant lang goed.
We hebben ze nog niet geproefd, maar de smaak zou goed zijn.
De geel-oranje-rood gestreepte vruchten van deze pruim-kerstomaat zijn ongeveer 5 cm lang en hebben een gewicht van 20-25 gram.
Dit type tomaat is vrij nieuw en heet in keukentermen 'Julienne tomaat' omdat je er reepjes van kunt snijden 'a la Julienne'.
De smaak heeft een vleugje ananas (niet mijn ding behalve als het om tomaten gaat) en dat heerlijke zoetzuur van goede tomaten.
Kerstomaatjes laten zich net zo makkelijk telen als eten.
Alweer een zwarte en niet voor niets, want het zijn misschien wel de lekkerste. Dit zou zelfs de aller lekkerste zwarte zijn. Je ziet het al aan de groene zweem rond de steeltjes, dat duidt op aromatische zoete smaak. Typisch voor zwarte tomaten.
Deze rijpt vroeg, maar zet ze toch liefst in de kas.
Dit ras is in Rusland gevonden
Een oud, Siberisch ras met prachtig, diep kastanjebruinrode vruchten. De opbrengst van de iets pruimvormige vruchten is hoog.
En de smaak...: glad, fris, ietsjes zout.
Hoog groeiend soort. Houdt er rekening mee dat je het aanbindtouw tegen het einde van de teelt misschien een beetje wil vieren.
Voor een prinselijke salade.
Ook dit is een zogenaamde 'bicolor' van Brad Gates (Wild Boar Farms, USA. 2016).
De hartvormige vruchten wegen ongeveer 150 gram en hebben een zoete fruitige smaak.
Ze heeft een sappige biefstukstructuur.
Een historisch ras van de wederdopers uit 1885, genoemd naar de Brandywine-rivier in Pennsylvania. De vruchten zijn klaar voor de oogst als ze oranje-groen gestreept zijn en rijpen na tot donker-rozerode kleur. Een vleestomaat van wel 350-450 g met een zeer aparte "hemelse" smaak. Op tijd blad plukken en dieven om ziekten te voorkomen, teelt in de kas geeft de beste resultaten.
De originele 'Brandywine' was eind 19e eeuw een doorbraak. Zulke grote tomaten hadden ze nog nooit gezien.
Het is een typische vleestomaat met een milde smaak.
'Flin Flon' is gevonden bij een oude tuinier in een klein dorp op de grens tussen Saskatchewan en Manitoba, Canada. Deze tomaat is nog zo zeldzaam dat zelfs de bewoners daar er nog niet van hebben gehoord.
Ze heeft aardappelblad, vruchten van ongeveer een halve kilo met roze vruchtvlees en een zoete smaak.
Een toevallige mutant van de Russische geel-roodgestreepte tomaat 'Copia'.
De grote vruchten (400 gram) zijn fantastisch van kleur: oranjerood met groene en gele strepen. De klimmende planten rijpen tamelijk vroeg.
De smaak is zeer goed, na een zonnige zomer nog intensiever zelfs.
Deze variant op de eveneens groene 'Green Docters' is nog zeer zeldzaam.
Het zijn kleine tomaten net iets groter dan een kerstomaat. Ze zijn groen van binnen en van buiten. Dat maakt ze de groenste van allemaal.
Het is een goed dragend ras met volle trossen. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk los laat.
'Just what the doctor ordered.'
Volledig rijp nog steeds groen maar zeer zoet en kruidig van smaak.
Je voelt vanzelf wanneer ze rijp zijn.
Weinig water en stevig vlees. Vruchten 300 tot 500 gram (soms meer).
Na vele jaren ambachtelijk kruisen en selecteren is het Jim Myers van de Oregon State University gelukt deze paarse tomaat te kweken.
Die kleur is er vooral om de gezonde anthocyaninen (antioxidanten).
Vruchten rood van binnen, zo groot als een golfbal.
De smaak is niet zoet en fris, vooral een beetje gek. Ik vind het niks.
Voor de kleur in je salade dus.
"Juliet' zou resistent zijn tegen Phytophthora en dus zeer geschikt voor de buitenteelt. Helaas maakt ze dat niet altijd waar. Het blijft een gezond en goed productief ras met langwerpige vruchtjes van 25 tot 35 gram.
De tomaatjes zijn tamelijk droog en dus geschikt voor bakken en braden.
Het zijn die geblokte snoeptomaatjes die je wel eens in de supermarkt ziet. Maar jij laat ze verder rijpen want ze barsten niet.
Dit zeldzame Georgische ras maakt oranje vruchten van 200 tot 350 gram met soms een roze blos.
Het vruchtvlees is dicht en mals en bevat vrijwel geen zaden. De smaak is aangenaam zacht en zeer zoet.
Ze is midden-vroeg en produceert goed door tot de eerste vorst.
Zet ze niet in de regen.
Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
Bijzonder en opmerkelijk vanwege haar gestreepte velletje, deze kruising van Antique Roman met Banana Legs gevonden door John Swenson maar bovendien een goed presterend en smaakvol ras.
Ze heeft een goede vlezige textuur en weinig sap, ideaal voor inkoken tot saus of soep. Maar haar zoete smaak en stevige vlees doen het ook uitstekend in salade.
Ze produceert lang en veel zonder te barsten.
Groen rijpende tomaten zijn vaak uitstekend van smaak. Deze is een fenomeen wat dat betreft. Ervaringsdeskundigen noemen het de beste ooit.
Ze is sappig, fris en zoet. Heerlijk in sla of op een boterham.
Ze is bovendien weinig eisend wat groeiomstandigheden betreft. Ze blijft lang gezond. Mocht wel iets productiever zijn.
De onderkant wordt mosterd-kleurig als ze rijp is, het vlees blijft groen.
Een grote roze vleestomaat met vrucht van een halve kilo uit Noorwegen.
Ze rijpt begrijpelijkerwijs vrij laat en ik zou ze niet buiten proberen te telen.
Ze heeft een zeer volle aangename zoete smaak.
Ze noordelijke versie van 'Coeur de Boeuf'.
Goed smakende vrucht: rood met helder geeloranje lengte strepen: net een tijgervel.
Iets minder gestreept dan 'Tiger'.
Net zo lekker.
Klimmer met trossen van 2 - 5 stuks.
Deze witte afgeplatte ronde geribde vleestomaten hebben een gewicht van 200 - 355 gram.
Goede tomatensmaak, wel vrij zuur.