In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden komt Capsicum chinense oorspronkelijk uit Zuid Amerika waar ze al vele duizenden worden gegeten.
Deze is behoorlijk scherp met 100.000-350.000 Scoville, maar ook heel aromatisch, fruitig.
Dit ras komt uit Finland en is desondanks met 1.000.000-1.500.000 Scoville een van de aller heetste pepers ter wereld.
De plant is zeer groeikrachtig als je ze niet kunt aanbinden houd haar dan compact door te snoeien.
De oranje-rode vruchten worden 4 tot 8 cm lang.
Met 1.000.000-1.500.000 Scoville, een van de aller heetste pepers op aarde. Zo heet dat rauw eten pijnlijk en verdovend kan zijn.
Goed gedoseerd is de smaak voortreffelijk. Dat kan bijvoorbeeld door ze te drogen en tot poeder te vermalen.
Volledige naam: 'Fatalii Gourmet Jigsaw Yellow'
Niet iedereen proeft die aromatische smaak boven de scherpte uit. Maar wie dat kan is hier fanatiek dol op. Je ruikt het ook.
Ze hebben echt veel warmte nodig, maar die krijg je dubbel en dwars terug.
Nederland heeft z'n boerenkool, België haar lof en Suriname deze dame.
3000 HS
Capsicum chinense breken alle records wat scherpte betreft. Jaarlijks worden nieuwe rassen geintroduceerd die meedingen naar de titel scherpste peper op aarde
Ze zijn zeer aromatisch, maar veel van die rassen zijn mij te scherp om daar echt van te genieten.
In Bangladesh worden ze groen rauw gegeten. Onze medewerkers lusten er ook pap van.
deze is 1.000.000-1.500.000 Scoville.
Een vroeg ras, dus ook geschikt voor buitenteelt, of in potten. Met 150.000 Scoville aardig pittig maar voor een habanero nog tamelijk mild. Wat het geweldig kruidige aroma veel toegankelijker maakt.
De plant heeft paarse stengels, ook het blad en zelfs de bloemen hebben een paarse gloed.
De 3 tot 4 cm lange vruchten verkleuren van donker paars-groen naar wit met paars.
Eigenlijk is deze klimmer meer een gezelligheidsplant, maar in India wordt het blad ook wel gegeten.
De bloemetjes zijn piepklein. Na de bloei worden luchtige blaasjes gevormd met daarin op erwt lijkende zaden met een hartje. Daarom gaf Linnaeus haar de botanische naam Cardiospermum. (cardio: hart; spermum: zaad).
Oorspronkelijk uit het zuiden van de VS en Bermuda.
Leuke blaasjes met een hartverwarmende verrassing.
Lijkt op Carex comans 'Bronze Form' maar dan iets groter en met breder blad. Het doorbuigend bronsgroen blad heeft oranje punten en kleurt in de herfst naar levendig roestig oranje. Op een vochtige plek in de zon kleurt het blad het best.
Deze, zo werd mij ooit verteld, zou niet winterhard zijn, maar wij weten uit ervaring dat dit een van de betrouwbaarste bladhoudende grassen is dat hier al vele jaren met kleurig fris blad glansrijk de winter doorstaat.
Smal donkergroen blad diep donkere pluimen in het najaar.
Ze hebben een Mediterrane uitstraling maar komen oorspronkelijk uit Oost Azie. (Mongolië, China, Korea, Japan)
Knip ze in maart of april pas terug net als vlinderstruiken.
De blauwste, met een goed rechte habitus.
Tamme kastanje komt van nature voor in Zuid Europa, N.W. Afrika, van Marokko, tot Pakistan. Gekweekt worden ze vooral in de Ardèche en op Corsica. In Nederland zijn ze ingevoerd door de Romeinen.
Ze vormen een goede vroege bron van stuifmeel voor wilde bijen en andere insecten. De vruchten zijn rijk aan eiwit en zetmeel. We eten ze graag met spruitjes.
Het hout is zeer duurzaam en wordt speciaal gekweekt voor palen en hekwerk.
Ze groeien aanvankelijk traag maar kunnen uiteindelijk heel oud en hoog worden.
Kan vanwege de hoogte alleen op een pallet worden verzonden. Verzending in pakket is helaas niet mogelijk.